Eva Wilms
Complete Vocal Technique
Agent CVT NL  |  Authorised CVT Teacher

Stemproblemen

maart 10, 2013 | Category: Blog

Het is een bekend en veel voorkomend probleem bij zangers; stemproblemen.
Vooral de poliepen lijken steeds vaker voor te komen en de vraag waarom dat nu zoveel voorkomt wordt door menigeen gesteld.

Professionele zangers en artiesten zijn zogenaamde stematleten die alles in hun performance willen verwerken.

Als de carrière plotseling een boost krijgt en de druk toeneemt, zijn de stembanden niet voorbereid op de toename van het aantal optredens, die worden verwacht van een opkomende artiest. Het ontbreekt de zanger dan aan techniek en zangervaring om op een gezonde manier zijn/haar stem te gebruiken.

Veel artiesten hebben noodgedwongen geplande tours en cd opnames moeten annuleren wegens stemproblemen.

Gelukkig zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kan treffen om te zorgen dat je stem je niet in de steek laat.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van heesheid. Naast spierspanningen door een verkeerde techniek, stress of emoties kan een ontsteking als gevolg van irritatie, infectie, allergieën en bepaalde medicatie ook heesheid veroorzaken.
De stembanden zijn een van de meest delicate spieren in het lijf en verlangen daarom voldoende rust.

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je stem te behouden:

1. een goede zang- en stemtechniek
2. goede lichamelijke conditie
3. vermijd roken en teveel alcohol
4. voldoende slaap en rust

Een goede zang- en stemtechniek
Zorg ervoor dat je je techniek op orde hebt. Het liefst vooraf aan de tour of de CD opname. Tijdens zo’n drukke periode is het lastiger om je techniek te verbeteren vanwege de volle agenda en de vermoeidheid die erbij komt kijken.
Werk met je zangdocent aan het repertoire dat je gaat opnemen, ofwel de studioversie, alsmede de versie voor op het podium, de live versie.
Dit maakt verschil! We kunnen in de studio dynamischer en vooral zachter zingen vanwege alle mogelijkheden die een studio biedt. Als we deze liedjes vervolgens live gaan brengen hebben we te maken met meer omgevingsgeluid van de band en het publiek en helaas niet altijd goed geluid via de monitors op het podium. Belangrijk dus dat je dit van tevoren oefent.

Een goede lichamelijke conditie
Je bent intensief met je stem bezig.
Als een zanger moe begint te worden tijdens een tour of tijdens langdurige studio-opnamen, zal het aan de nodige kracht ontbreken om de tonen te ondersteunen. De ademsteun slaat om in duwen en de spierspanningen rondom de stembanden ontstaan. De stem gaat zachter klinken, hoge noten worden lastiger en de slijmvliezen van de stembanden raken geïrriteerd. Na voldoende rust zal de zanger herstellen, maar vaak is daar geen tijd voor. De spierspanningen veroorzaken heesheid. Langdurige heesheid kan overgaan in stemproblemen als knobbels.

Gelukkig is het mogelijk om het probleem te herstellen in elke fase van deze vicieuze cirkel d.m.v. stemrust, maar voorkomen is natuurlijk beter.

Roken en alcohol
Rook droogt de slijmvliezen van je stembanden uit waardoor ze geïrriteerd kunnen raken. Door de irritatie kunnen er spierspanningen ontstaan.
Alcohol verwijd de bloedvaten waardoor er een lichte zwelling van de stembanden kan ontstaan.
De een heeft meer last van rook en alcohol dan de ander. Respecteer de signalen van je lichaam.

Slaap
Voldoende slaap is van essentieel belang voor zangers die veel optreden. Slaap en rust geven de stembanden de gelegenheid om te herstellen in geval van irritatie. Ook hier geldt: de een heeft meer slaap nodig de ander. Respecteer de signalen van je lichaam.

Zingen is topsport! 
Het is absoluut mogelijk om je stem vaak en intensief te gebruiken. De juiste techniek, kennis over je eigen stem en bewustwording van je lichaam en de signalen die deze afgeeft zijn de basisprincipes voor zingen op topniveau.

 

No Comments

Comments are closed.