Eva Wilms
Complete Vocal Technique
Agent CVT NL  |  Authorised CVT Teacher

Blog

Stemtips voor sprekers!

Eva : 05/02/2015 21:08 : Blog

“Could you please speak up?” hoor ik de spreker herhaaldelijk vragen aan de zaal tijdens de groepsdiscussie. Zonder moeite en zonder microfoon vulde zij de ruimte met haar stem. Voor de deelnemers blijkbaar een moeilijke opdracht. In een zaal met zo’n 70 mensen is het lastig om jezelf verstaanbaar te maken.

Als stemcoach observeer ik wat er gebeurt en er vallen mij een aantal dingen op. Zacht volume, binnensmonds praten, en een razend tempo komen de verstaanbaarheid niet ten goede. Nu spelen er vast allerlei gevoelens mee, veroorzaakt door angst en verlegenheid. Maar het is toch prettig als je wat tools hebt om duidelijker over te komen.

Als je een vraag stelt wees er dan van bewust dat je “op het podium” staat. De afstand tussen de spreker en ontvanger blijft hetzelfde, terwijl het voelt alsof je een vraag stelt aan 1 persoon. Wat er gebeurt is dat mensen zich gedragen alsof ze een 1 op 1 gesprek hebben met de spreker en hun stemgeluid niet aanpassen aan de feitelijke situatie. Je neemt dus, hoe kort ook, de rol over van de spreker.

 Bewustwording dus. Maar hoe word je dat?

more »

Comments are closed

Wat is jouw ‘echte’ stem?

Eva : 02/10/2014 16:28 : Blog

Een vriendin van mij belde laatst haar huisarts voor een recept. De assistente vroeg haar naar de klachten en ze antwoordde met: “Ik heb volgens mij last van een blaasontsteking.” De assistente viel even stil en concludeerde vervolgens: “Wat vreemd, een blaasontsteking komt bij mannen bijna nooit voor…”

more »

Comments are closed

Stemproblemen

admin : 10/03/2013 16:09 : Blog

Het is een bekend en veel voorkomend probleem bij zangers; stemproblemen.
Vooral de poliepen lijken steeds vaker voor te komen en de vraag waarom dat nu zoveel voorkomt wordt door menigeen gesteld.

more »

Comments are closed
« Page 1 »